Ön egy archívumban található cikket olvas.
x

Havi mustra – a jó pap holtig tanul

2017-11-30

Köszöntöm az Olvasót! Az e havi bejegyzés bár első pillantásra ugyan rövid, de annál többet tartogat azoknak, aki veszik maguknak a fáradtságot és végigkövetik.

Jómagam programtervező matematikus végzettségem miatt legtöbbször informatikai (rendszer– és alkalmazásfejlesztési, számítástechnikai infrastruktúra-telepítési, szoftvertesztelési stb.) projektekben vettem részt. Ezekben a projektekben a tevékenységek ütemezésének vizuális megjelenítésére - tapasztalataim szerint - kizárólag Gantt-diagramot1 használták. A Gantt-diagram elkészítése mögött tudvalevőleg a kritikus út módszer alkalmazása bújik meg2. a diagram az ütemezés eredményének egyszerű és gyors áttekintését teszi lehetővé.

A projektmenedzsment egyik meghatározó alkalmazási területe az építőipar és ott más (sőt jellemzően más) technikákat is használnak a tevékenységek ütemezésének vizuális megjelenítésére, és ez szégyenszemre meglepett engem. Történt ugyanis, hogy dr. Hajdu Miklós, a Budapesti Műszaki Egyetem oktatója és tudományos tanácsadója tűzte ki a PMSz ez évben is meghirdetett felkészültségi versenyének3 novemberi feladatát4, és ebben a megoldás elkészítésének egyik ajánlott eszközeként a ciklogramot nevezte meg.

A ciklogram alkalmazási területe szűkebb, mint a Gantt-diagramé, ugyanis egy ciklogram az ütemterv tevékenységeinek az időbeli lefolyása mellett azok „térbeli előrehaladását” is szemlélteti, ami kifejezetten előnyös lehet bizonyos építőipari munkálatoknál. A „térbeli előrehaladás” mérőszáma lehet például méter vagy más hosszúsági mérőszám. A ciklogramon az egyes tevékenységek önálló szakaszokként jelennek meg, melyek időbeli rákövetkezése (függése) a Gantt-diagramhoz hasonlóan az időtengelyen követhető. Az ütemezés maga persze továbbra is a kritikus út módszerrel történhet, a szemléltetés ezen módja viszont jobban illeszkedik az alkalmazási területhez, mert nem csak az idő dimenziójában mutatja a tervezett előrehaladás mértékét.

A ciklogram használatát példán lehet gyorsan megérteni, és szerencsére a világhálón elérhető olyan, Hajdu professzor által jegyzett könyv, amely lépésekre bontva, mozgófilmen mutat be egy példát. A szavak további fecsérlése helyett arra buzdítom az Olvasót, hogy ha még nem ismerné ezt a technikát, akkor feltétlenül nyissa meg az alábbi hivatkozást
http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011_0060_epitestudomany/content/01-I-07/03.html

és szánjon rá tíz percet! Az oldalon a tartalomjegyzékben kattintson az „Építésszervezési tananyagok” részre, majd lépjen a címlapot követő lapra! Kicsit körülményes a könyvben navigálni - a belső ablak aljára kell görgetni, és ott jobb oldalon lehet az oldalak között léptetni. A mozgófilm lejátszásához az Adobe Flash Player használatának engedélyezése szükséges a böngészőben.

Klimkó Gábor
 

1 lásd pl. tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2010-0019_Projektmenedzsment/ch27.html
2 lásd pl..tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop412A/2011-0098_operaciokutatas/ch09s04.html
3 lásd pmsz.hu/hirek-aktualitasok/szervezeti-hirek/projektmenedzsment-felkeszultsegi-verseny-2017-oktober
4 lásd pmsz.hu/upload/files/2017_november_Csatornazasi-projekt-utemezese_feladata_20171117.pdf

Havi mustra – a jó pap holtig tanul
Nem tagunk még?
Regisztráció
x