Ön egy archívumban található cikket olvas.
x

Havi mustra - vitaindító a 2017-re várható projektmenedzsment trendekről

2017-01-09

Köszöntöm a bejegyzés Olvasóit! Új esztendőbe lépvén, kézenfekvőnek tűnt az az ötlet, hogy a világhálón fellelhető, 2017-re várt vagy jelzett projektmenedzsment trendekre keressek rá. A kutakodásaim eredményeinek egy része a poszt végén található, bevezetőnek némi összegzést szeretnék adni az olvasottakról.

Először is, a jóslásra vállalkozó szerzők kivétel nélkül zsigeri kinyilatkoztatással élnek, adatokkal történő indoklás nélkül. Másodszor általánosságban írnak, a szakterületek (ahol a projektek folynak) megkülönböztetése nélkül, ami félrevezető lehet. Például több szerző szerint is a virtuális (azaz a munkálatokat több, földrajzilag távol eső telephelyen végző, eltérő időzónában levő) projektek teret fognak nyerni, ami jól hangzik, de például építkezési projekteknél ez a megközelítés tartalmilag idegen a szakterülettől. Harmadszor, helyenként bizony kilóg a lóláb, amikor a szerző saját cégének vagy vállalkozásának a jeles szolgáltatásaira vagy termékére hajazó trendet vél azonosítani.

Értem én, hogy a posztokban közzétett trendelőrejelzés, mint műfaj, nem a tudományos alaposság terepe, és ennek tudatában kell értelmezni a világhálón olvasottakat. A kérdésfeltevés módja sem kedvez egy objektíven helyesnek nevezhető válasz kiválasztásának. A vizsgált probléma megfogalmazása ugyanis – „Melyek lesznek 2017 meghatározó projektmenedzsment trendjei?” inkább a természettudományokra jellemző, pedig ez a kérdés valójában társadalomtudományi indíttatású, és ott az adott témában folytatott diskurzus léte a fontos.

Idei első, rendhagyó bejegyzésemben ezért közös gondolkodásra buzdítom az arra hajlandókat. Az eszmecsere színtere a PMSZ Facebook oldala lesz. Vitaindító gyanánt a saját szubjektív trendelőrejelzéseimet (a sorszámozás nem jelent fontossági sorrendet) adom közre az alábbiakban.

  • Az „agilis projektmenedzsment” továbbra is hívó- és bűvszó marad, egységesen elfogadott értelmezés nélkül. Egyre divatosabbá válik a „hibrid projektmenedzsment” és a „blended projektmenedzsment” kifejezések használata is, melyek szintén homályos fogalmakat takarnak.
  • A projektek lebonyolítását támogató elektronikus eszközök, úgymint tervezést, feladatkiadást, előrehaladás-követést és kommunikációt segítő eszközök és szoftverek használata egyre fontosabb, nagy projekteknél pedig nélkülözhetetlen lesz. A PMBOK szemlélete szerint központi „projektmenedzsment információrendszere” ideájáig megvalósulásáig nem fogunk 2017-ben eljutni, de közelebb lépünk hozzá. Újabb és újabb, egymást kiegészítő a felhőben elérhető szoftvereszközök fognak megjelenni, a kapcsolódó piac sokszereplős és elaprózódott marad.
  • Az elektronikus eszközöknek köszönhetően jóval több digitális adattal fogunk rendelkezni az egyes projektekről, mint eddig. Az adatokat rendszerint a világhálón át is el lehet érni, ami biztonsági kérdéseket vet majd fel. Nagy szervezetek számára az adatbőség felcsillantja a magasabb fokú automatizálás, a valós idejű beavatkozás illetve a mesterséges intelligencia technológia használatának a lehetőségét is.
  • A projekttagok motiválásában innovatív projekteknél a belső motivációra helyeződik hangsúly.
  • A bizonyítottan eredményes projektmenedzserek piaci értéke (javadalmazása) az átlagosnál jobban nő majd.

A fenti állítások persze nem sokkal megalapozottabbak azoknál, amelyeket a világhálón olvastam, így a kritikai észrevételeim közül az első kettő a saját magasröptű gondolataimra is igaz.

Akinek eltérő a véleménye, vagy a fenti állításokhoz megjegyzése, észrevétele lenne, kérem, hogy ossza meg azt közösségünkkel a poszt PMSZ Facebook csoportjában található hivatkozásához kapcsolódó hozzászólás formájábanHiszek abban, hogy a (kulturált) vita előrevisz és segít a világ megértésében.

 

Klimkó Gábor

 

A témához kapcsolódó posztok:

IPMA: PROJECT MANAGEMENT TRENDS 2025

UNITO BLOG: Project Management Outlook for 2017

PMTC: 5 Trends That Are Transforming Project Management

BINFIRE: 2017 Predictions for Project Management

PM Prstectives Blog: The Top Ten Project Management Trends for 2016

Genius project: Project Management Trends You’ll See in 2017 – Guest post by Elizabeth Harrin

Off Peak Training: Trends for 2017 in project management

QuickBase: 5 Project Management Developments for 2017

Quora: What will be the new trends of project management in 2017?

Scoro: Project Management in the 2000s vs 2017 [Infographic]

Workzone: Top 10 Project Management Trends for 2017 

Zarantech: These Project Management trends are hugely anticipated in 2016-17

Havi mustra - vitaindító a 2017-re várható projektmenedzsment trendekről
Nem tagunk még?
Regisztráció
x