Ön egy archívumban található cikket olvas.
x

A projektmenedzsment az építésben több évezredes múltra tekint vissza

2017-02-09

Interjú Benkei Sándorral, a PMSZ Építési Tagozat elnökével

A PMSZ Építési Tagozata 10 éve alakult, ráadásul rendszeres szakmai programokkal színesíti a szervezet éves programnaptárát. Így nem is  kérdéses, hogy az ÉT a PMSZ legaktívabb szervezete.

Mik a szervezet rövid és hosszú távú céljai?

Természetesen minden, ami eddig is sikeresen működött, szeretnénk tovább vinni. Könnyű dolgunk van, mert ha csak a hagyományokat, az eddig kialakult gyakorlatot folytatjuk, akkor is magas színvonalú munkát tudunk végezni.

A változás fogalma számomra nagyon pozitív fogalom. Azt jelenti, hogy valami jobb fog a változás nyomán bekövetkezni. Először a tagtoborzásra fogunk koncentrálni, a szakma jelentősebb képviselőit meg fogjuk keresni. A tagság szélesedése mindenképpen változásokat fog generálni. Szeretnénk, ha rövid időn belül a Tagozat egy szakmai egyeztető fórummá, majd érdekképviseleti szervezetté is válhatna. Értjük ezalatt, hogy például a vonatkozó törvényi szabályozások előkészítésekor számba vegyenek minket.

Továbbra is célunk a szakmai eredmények, újdonságok minél szélesebb körű terjesztése. Mint korábban pl. MSZ ISO 21500 szabvány vagy a nagysikerű, Óbuda Group-pal közösen szervezett konferencia. A további részletekkel bárki megismerkedhet, aki tagunkká válik, vagy részt vesz rendezvényeinken.
 

Minek köszönhető ez a lendületes működés? Miért fontos egy projektmenedzsment szervezeten belül az építési tagozat működése és a szakma jelenléte?

A projektmenedzsment az építésben több évezredes múltra tekint vissza. Ezen lehet vitatkozni, de ez személyes meggyőződésem. Csak éppen nem így hívták. Még gimnazista koromban, egy osztálykiránduláson láttam a nagycenki kastélyban kiállítva egy dokumentumot, amiben a megbízott építőmester számolt be az építtetőnek a készültségről, az elköltött pénzről, a tervezett kiadásokról, a munkások létszámáról, ellátásáról, milyen döntések szükségesek. Ma ezt havi jelentésnek hívjuk, és a lényegét tekintve nem sokat változott, csak felgyorsult a világ, megszűntek a távolságok és mindig egyre bonyolultabb lesz a jogi környezet.

Az építési PM végtelenül komplex és mindenki, akár akarja, akár nem, épített környezetben éli le az életét. Ennek az épített környezetnek a minősége az építési PM felelőssége. Nekünk fontos, hogy minél szélesebb körben ismerjenek meg minket, érdekeinket egy jóval nagyobb, több területet átfogó szervezet keretén belül érvényesíthessük.

Fontos a részvételünk a PMSZ számára is, mert a legnagyobb hagyományai vannak (még ha el is felejtjük), melyek a régi demokráciákban megjelennek a törvényi szabályozásban is. Ezeket a tapasztalatokat tudjuk közösen hasznosítani. És hiszek abban a közhellyé vált kifejezésben, hogy együtt, összefogva könnyebb.

Folytatódnak-e a havi rendezvények? Milyen új irányok várhatók?

A havi rendezvények az eddigi struktúra és tematika szerint folynak tovább. Első rendezvényünkön az aktív tagokkal közösen, javaslataik alapján alakítottuk ki az éves programot, ami rövidesen a PMSZ honlapján is elérhető lesz. A rendezvényeket a régi, megszokott helyen tartjuk, remélve, hogy az érdeklődés növekedni fog és előbb-utóbb sikerül kinőnünk a helyet.

A tagozatokhoz ki és milyen feltételekkel csatlakozhat, milyen gyakorlatot követ a tagozati tevékenység?

A tagozatnak bárki tagja lehet, akinek tevékenysége kapcsolódik az építőipari beruházásokhoz. Magánszemélyeket és cégeket egyaránt várunk. Ezen kívül rendezvényeinken, találkozóinkon szívesen látjuk a többi tagozat tagságát is.

Mi áll a személyes motivációd hátterében?

Hazánkban jelenleg jelentősen félreértelmezett és egyben alulértékelt a szerepe, melyet hűen tükröz, hogy az építőipari beruházásoknál korábbi „kezdeményét”, a beruházás lebonyolító szerepét törölték. Ez mélységesen megdöbbentett. Ez a funkció már tartalmazott néhány olyan feladatot és jogosultságot, ami klasszikus építési PM feladat. Nem gondoltam, hogy ennyire nincs a politikai köztudatban a napi munkám. Egyértelmű jelzés volt számomra, mennyire nincs a helyén kezelve az, amit évek óta csinálok. A nagy külföldi magán befektetők körében fel sem merül, hogy építési PM nélkül bármibe is belefogjanak. Úgy éreztem magam, mint akinek betörtek a házába, ezért elmegy polgárőrnek. Valamit nekem is tennem kell. Tudom, idealista vagyok. Bizakodásra adhat okot, hogy a szakma nyomására elkezdődött egy törvényalkotási folyamat, amely törvényi kereteket adhat.

Mi a projektmenedzsment hitvallásod?

A projektmenedzser felelőssége egy olyan szakmai csapat létrehozása, munkájának irányítása, ami a projekt célok megvalósítását (minőség, határidő és költség) biztosítja. Ehhez szükséges képességek, melyek mutatják egyúttal a vezető felelősségét, személyes hozzáadott értékét: szakértelem, szociális kompetenciák, személyes kompetenciák.

Jó projektmenedzser és csapata nélkül is megvalósul a projekt, de a projekt célok sérülnek (késedelem, költségek elúszása, minőségi problémák) és nagyon kicsi az esélye a „win–win” végeredménynek.

A projektmenedzsment az építésben több évezredes múltra tekint vissza
A projektmenedzsment az építésben több évezredes múltra tekint visszaA projektmenedzsment az építésben több évezredes múltra tekint visszaA projektmenedzsment az építésben több évezredes múltra tekint vissza
Nem tagunk még?
Regisztráció
x