Ön egy archívumban található cikket olvas.
x

Egy agilis átállás kihívásai a februári PM Szakmai Teadélutánon

2018-02-26

A februári teadélutánon Horváth Balázs, a Piramis Projektmenedzsment oktatója az agilis módszertanok bevezetéséről tartott előadást. Szó volt a prediktív és az adaptív módszertanok különbségeiről és alkalmazhatóságukról, továbbá arról, hogy miért fontos az agilist "gondolkodásmód"-ként kezelni.

A Nokia Networks kutatás-fejlesztési osztályán a kétezres évek közepén végigvitt átállásról szóló esettanulmány jelentette az előadás gerincét, melynek során a menedzsment a fejlesztési csapatban szükséges kompetenciák felmérésével és stratégiai fejlesztésével, valamint a szükséges körülmények megteremtésével támogatta az agilis átállást. Az előadó beszélt ennek hosszáról, költségeiről és kihívásairól is. Kiemelte, hogy az agilis módszerek kaotikus környezetben (ahol a projektek sikere esetleges) ritkán nyújtanak megoldást, hiszen komoly, szervezeti szintű fegyelmezettségre és érettségre van szükség a megfelelő használatukhoz.

Fontos üzenete volt az előadásnak, hogy egy szervezet nem az agilis módszertanokhoz köthető eszközök alkalmazásával válik agilissá, hanem a szervezet gondolkodásmódjának átalakításával, mely aztán magával hozza a szükséges eszközöket is. Előadását azzal zárta, hogy a modern, jól felkészült projektvezető ismeri a különböző módszertanok előnyeit és hátrányait, alkalmazhatóságuk feltételeit, és ennek megfelelően tud a szervezet számára hasznossá válni, függetlenül a választott módszertantól – és ezzel összhangban bíztatta a prediktív módszertanokban már jártas résztvevőket, hogy bővítsék tudásukat az adaptív módszerek irányába is.

Egy agilis átállás kihívásai a februári PM Szakmai Teadélutánon
Nem tagunk még?
Regisztráció
x