Ön egy archívumban található cikket olvas.
x

Tudósítás a 26. Körkapcsolásról

2016-12-06

 

A projekt egy kooperatív játék

A projektvezetők sok mindenkitől tanulnak. Az élsportolóktól és stábjuktól is. Viselkedést, módszereket, célra tartást, figyelmet, kifinomultságot, fair play-t. Mert a kutatási, beruházási, fejlesztési, építési-létesítési és világra kiterjedt versenyzési projektek sikerének, eredményességének titka a projekttagok illetve a projekt-stáb együttműködési interperszonális képességei. (ahogy ők mondják: a SOFT SKILLS; bár a hard/soft distinkció nem vezet ezen elvárások, kölcsönhatások megértéséhez, de félreértéséhez, rosszulértéséhez igen)

 

 

A PMSZ 26. KÖRKAPCSOLÁS KONFERENCIÁJA a sportolók és a projektmenedzserek találkozásáról és diskurzusáról szólt. Számomra Péni István olimpikon sportlövő, Dr. Kárpáti Róbert pszichiáter, neurológus (Szilágyi Áron kétszeres olimpia bajnok projekt stábjának tagja) illetve a Spartathlon (Athen-Sparta 246 km) ultratávfutó Simonyi Balázs (futó, rendező, főszereplő,) és Józsa László (filmproducer) előadása volt magával ragadó, Miért? Mert jól megmutatkozott, érthetővé vált, hogy az élsport nem csak edzés, küzdelem és teljesítmény, de játék is. Játék a szó legszélesebb értelmében.  Gadamer írja (idézem):

 

„A játék maga a mozgás szabadsága is, amely az önmozgás formájával rendelkezik. Ebben az értelemben alapvető jellegzetessége az élőnek, és azt jelenti, hogy a mozgás itt nem törekszik célra és értelemre. Csak az emberi játéknak a sajátossága az, hogy az észt is magába vonja. Éppen ezzel függ össze az is, hogy a játék minden ellenkező látszat ellenére sajátos lényegvonatkozásban áll a komollyal. A játszásban „szent komolyság” rejlik, de a játszó játék közben nem gondol erre a komoly vonatkozásra, hanem feloldódik a játékban. A játékot körülvevő világ célvonatkozásai mintegy „lebegni” kezdenek. Ugyanakkor magát a játékot komolyan kell vennünk, különben játékrontók vagyunk.”

 

A projekt kooperatív játékát a sporthoz hasonlóan pontosan és precízen érdemes csak csinálni. Ha projektcélra törsz, akkor az ’accuracy’ azt mondja, hogy a találataid mennyire közel esnek a célhoz, a ’precision’ pedig azt, hogy mennyire közel esnek egymáshoz. Miként fókuszálnak. Ez a projektjáték egyik irányultsága, elvárása. A személyek (projekttagok) együttműködésében, kooperatív játékában mindenképpen. (Itt jegyzem meg, hogy a projektvezető is a projekt tagja, nem pedig kívülálló.)

 

Vannak olyan projektek (így a sport-projektek is) melyek tervezése/nemtervezése, irányítása/játéka, és sokoldalú kontrollja új projektmenedzsment módszereket kívánnak. Rugalmast, dinamikust, önfejlesztőt. A COOJECT© (Cooperative Game Project) egy olyan projektvezetési, projektműködési, projekt önfejlesztési módszer, mely „sportjáték” típusú tapasztalatokból, azok értelméből, szabályaiból, kölcsönhatásaiból épült. Azaz épül éppen a multidiszciplináris kutatóműhelyünkben. Beyond PMI PMBOK, beyond PRINCE!

 

Bp. 2016.11.27.                                                                

Szerző: Véry Zoltán, menedzsment szakíró

Tudósítás a 26. Körkapcsolásról
Nem tagunk még?
Regisztráció
x