Ön egy archívumban található cikket olvas.
x

Projektmenedzsment Szakmai Teadélután 2015. október

Helyszín: KPMG székház, 1134 Budapest, Váci út 31.
Téma: Devizahitelek elszámolása a projektmenedzsment szemszögéből – Négy megközelítésben
2015-10-14 17:00 - 19:00

Rendezvény beszámoló

Októberi teadélutánunkon négy hitelintézet képviselőjével beszélgettünk a devizahitel elszámolás projektek tapasztalatairól, tanulságairól. A kifejezetten érdekes és tanulságos beszélgetésből kiderült, milyen tényezők segítették vagy nehezítették a feladat megvalósítását.

Az elhangzottakból kiemelünk néhány tényezőt, amelyek általánosíthatók a projektek és a szervezetek sikeressége szempontjából.

A projektek sikeressége: A klasszikus paraméterek mentén kimondhatjuk, hogy mindegyik projekt sikeres volt. Azonban a téma iskolapéldája lehet annak, hogy a projektek sikeressége nem jelent üzleti sikerességet. Elhangzott, hogy bár technikailag a projektek sikeresek voltak, abszurd dolog sikeresnek nevezni olyan projekteket, amelyek nem hoznak üzleti értéket. A siker kulcsa viszont minden esetben az volt, hogy a projekteket kiemelt vezetői figyelem és támogatás jellemezte.

Alkalmazott módszertan: Mindegyik bank olyan módszertant igyekezett alkalmazni, amely lehetővé tette a változásokhoz való rugalmas alkalmazkodást, a gyors döntéshozatalt, rendszeres kommunikációt. A módszertanok általában kevert módszertanok voltak, sok agilis elemmel. Abban egyetértés volt tapasztalható, hogy nem önmagában a módszertan, hanem a munkaszervezés, a dedikált erőforrások, a rendszeres kommunikáció, a gyors döntéshozatal, a felelősségek megfelelő szintre történő delegálása, és nem utolsósorban a kiemelt vezetői figyelem vezetett eredményre. Az alkalmazott módszertan, illetve az ez alapján lefektetett szabályok viszont jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a feladatot végre lehessen hajtani.

Kollégák motiválása: A projekt során folyamatos erőfeszítéseket kellett tenni a projektben dolgozó munkatársak motiválására. A projektvezetőktől folyamatos odafigyelést igényelt, hogy észrevegyék, melyik kollégának van szüksége segítségre. Viszont abszolút egyetértés mutatkozott abban, hogy nem kell feltétlenül nagy dolgokra gondolni: egy köszönöm, egy nyilvános elismerés, egy szál virág vagy egy tábla csokoládé már javíthat a helyzeten, de maga az odafigyelés, a személyes beszélgetések is sokat segítettek.

Kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció: Nem lehet eléggé hangsúlyozni ennek szerepét. Az információk megosztása, a gyors reagálás minden résztvevőnél az együttműködés kulcstényezője volt. Szinte mindenki napi szintű kommunikációt biztosított a projekt során, az agilis elvek szerint.

Tanulságok, amire hasonló méretű feladatok esetén figyelni kell: A résztvevők – a teljesség igénye nélkül – az alábbiakban fogalmazták meg, hogy mit csinálnának ma már másképp:

  • Kisebb blokkokra feldarabolni a feladatot (nem „egyben lenyelni az elefántot”).
  • A feladatok felosztását folyamatszinten érdemes kezelni, nem célszerű megszakítani, szétszedni egy folyamatot.
  • A tesztelőket már korai fázisban bevonni, a tesztelési szempontokat szem előtt tartani.
  • Erőforrásbevonást jobban tervezni.
  • „War-room”, azaz az agilis státuszmeeting azonnali bevezetése, a projektcsapat mielőbbi közös elhelyezése.

Összefoglalva a tapasztalatokat megállapítást nyert, hogy könnyen lesz sikeres egy projekt, ha ekkora kiemelt figyelem övezi, valóban top prioritást élvez és nem csak egy a kiemelt projektek közül. Viszont ezt a kiemelt figyelmet nem lehet a portfolió minden elemének biztosítani a mindennapokban. Ennek ellenére a projektvezetőn sok múlik, a fenti elemeket általánosan minden projektnél lehet alkalmazni. 

 

Rendezvény bevezető

2014. második felében és 2015-ben a hitelintézetek számára a legtöbb erőforrást felemésztő projektet a devizahitel elszámolások első szakasza jelentette, melyek közös jellemzője az információhiány, a bizonytalanság, az újabb és újabb információk okán bekövetkező rengeteg változás volt, miközben a határidő fix maradt.

Az októberi teadélutánon e projektek tanulságáról beszélgetünk négy hitelintézet képviselőjével.

Résztvevők:

Balaton László Projekt és Portfólió Menedzsment Osztályvezető Erste Bank 

Hegedűs Kristóf; 

Gampel Gábor

PMO vezető;

Értékesítés támogatási és üzletfejlesztési vezető

Budapest Bank
Fehér Attila Szenior Szervezési Tanácsadó, projektvezető K&H Bank
Molnár Ákos András PMO vezető AXA Bank

A rendezvény PMSZ és PMI Magyar Tagozat tagoknak ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Az állandó nagyszámú érdeklődés miatt a jelentkezési helyek korlátozott számban állnak rendelkezésre, ezért kérjük, rendezvényünkre akkor jelentkezzen, ha részt tud venni! Részvétel lemondás esetén kérjük, küldjön értesítést legkésőbb a rendezvény előtti napon!

További információ: rendezveny@pmsz.hu

Projektmenedzsment Szakmai Teadélután 2015. október
Projektmenedzsment Szakmai Teadélután 2015. októberProjektmenedzsment Szakmai Teadélután 2015. októberProjektmenedzsment Szakmai Teadélután 2015. október
Kapcsolódó PMSZ Tudástár anyagok
Töltse le kapcsolódó anyagainkat


Devizahitelek elszámolása a projektmenedzsment szemszögéből – Négy megközelítésben
Szerző: Balaton László, Hegedűs Kristóf, Gampel Gábor, Fehér Attila, Molnár Ákos András Feltöltés dátuma: 2015.10.14
Nem tagunk még?
Regisztráció
x